1995’in ortaları. Bilgisayar mühendisliği kazanırsam okurum, kazanamazsam Açık öğretim ile birlikte iş öğrenirim diyen Yakup Atagül, muhasebeci olarak iş hayatına başlıyor. Özel bir şirkette muhasebe bölümünde çalışırken aynı zamanda biryandan Açık öğretim / İşletme okuyor, bir yandan da bilgisayarlı muhasebe eğitimleri alıyor. O dönemlerde kullandığı yazılımdan bahsederken, dönemin en yaygın muhasebe ve ticari yazılımlarından biri olduğunu söylüyor ve ekliyor, o dönemde kullandığım programda hayat 4-5 tane fonksiyon tuşunda dönüyor, diyor. Bir sonraki aşamada bilgisayarlı muhasebe sistemlerinin eğitimlerini vermeye başlıyor. Bu defaki durak Emel Dershanesi. Eğitim aldığı bu dershanenin sınavında birinci olup bedava Tatilya hakkı kazanıyor Yakup ve eğitmenlik teklifi alıyor. Hafta içi muhasebe tutarken hafta sonu da bunun eğitimini vererek uzmanlaşıyor.
ERP eğitmeni olarak başlayan serüven zaman içerisinde “Logo Uygulamalı Bilgisayarlı Muhasebe” eğitmenliğine dönüşüyor. Dönüşmesinin sebebi de çalıştığı yerin uzun süren bir araştırma ve inceleme sonucu Logo Modüler Sistem (LMS)’ ye geçmesi. Bu geçişi Logo’ dan gelen bir faks tetikliyor: “Eğitmenlerinizi eğitiyoruz” kampanyası. Emel Dershanesi ile birlikte LMS eğitimini tamamlıyor. “İlk LCD ekranı Logo Merkez Kadıköy’de gördüm” diyor Yakup. “Bu, birçok insan için önemli olmayabilir ama yeniliklere açık ve yakın olmanın işaretiydi” diye de ekliyor. Logo Modüler Sistem’e geçiş devrim gibi olmuş çalıştığı işyerinde. Geçişi de Yakup önermiş ve desteklemiş. Yöneticisi ise LMS’nin içindeki raporlardan çok etkilenmiş ve mutlu olmuş. LMS ile ilgili görüşlerini ve düşüncesini sorduğumda bambaşka bir anı paylaşıyor Yakup ve çok gülüyoruz. Programda bir süre çalıştıktan sonra LMS yazılımının şifresini kaybediyorlar, Yakup ve şirket sekreteri. Bir türlü hatırlayamıyorlar ve durumdan yöneticisinin haberi yok. Yarısını Yakup yarısını sekreter veriyor ve Logo Merkez’e bağlantı ücretini ödeyip işin çözülmesini sağlıyorlar.
1999 olduğunda artık, Şirinevler’de 40 m2 bir mekânda 4 çalışan ile Ata Bilgisayar’ı kuruyorlar. O zamanlar diğer Atagül kardeşlerin tamamı öğrenci. Hatta Mücahit orta sonda ve okulunun web sitesini tasarlıyor. Kardeşler okuldan mezun oldukça Ata Bilgisayar’a destek veriyor. Okulunu bitiren gelip ekibe katılıyor. Sırasıyla Yusuf, Muhittin ve Mücahit, iş dünyasında hep ağabeylik yapan Yakup ile birlikte etkili bir takım oluyorlar.
İlk satış tekliflerinin de hikayesini paylaşıyor Yakup ve yine kahkahalar havada uçuşuyor. İlk müşteri adayı Bakırköy Carousel AVM ve heyecan dorukta. İlk Logo satışı olacak bu. Şirketteki tek bilgisayar, Pentium 100, çalışmamaya karar veriyor. O stresli ve gergin ortamda Yakup el atıyor bilgisayara ve makine iyice pert oluyor. Zaman dar, yapacak birşey yok, elden götürüyorlar teklifi. Bakırköy Carousel, bugün hâlâ en değerli müşterilerinden biri.
ŞİRKETLERİN YÖNETİMSEL ÖZET RAPORLARINI VE KARAR DESTEK ANALİZLERİNİ, WEB ORTAMINDAN VE MOBİLDEN GÖRME İHTİYACI 2010 YILINDA BAŞLAMIŞ. LOGO MİND, HIZIR GİBİ İMDADA YETİŞMİŞ.
Ofislerine girdiğinizde o heyecan ve özveriyi hissediyorsunuz. Muhakkak ki o 40 m2 ofisin heyecanı hala orada canlı. Böyle olması her yönden olumlu yansıyor Atagül kardeşlere ve çalışanlara. 30 kişilik bir kadro, destek sözleşmeli 300’e yakın müşteri ve CRM sisteminde kayıtlı aktif olan 1000’i aşkın müşteri… Bu heyecana ortak olan ürünlerden biri elbette Logo Mind Insight. Öncesinde Performa, Focus, Logo Mind gibi ürünlerde de tecrübesi olmuş Ata Bilgisayar’ın. Portföylerindeki müşterilerin hep farklı raporlama ihtiyaçları olmuş. “Bir ERP yazılımı ne kadar çok rapor içerirse içersin, iş zekâsı ve ihtiyaca yönelik özel rapor tasarımları hep olacak” diyor Yakup.
“Logo Mind Insight çok çok hızlı” diyor Yakup ve Muhittin. “Böyle olması ürün ile ilgili heyecanı üst seviyeye taşıyor.” Ürünle ilgili en çok ne istediğini soruyorum Yakup’a. “Ağabey” diyor, “Bir de mobil uygulamamız olursa heyecanımız ikiye katlanır.” Hız ve performansın dışında, Ata Bilgisayar’ı Logo Mind Insight’a yaklaştıran bir diğer etken de ürünün çok net bir kullanıcı ara yüzüne sahip olması. Net UX (kullanıcı deneyimi) diyor Yakup. “Kolay anlaşılır. Böyle olunca bütçe ve iş zekâsı ürünleri, müşterinin damarlarında dolaşıyor”. Ürünün Qlik Sense tabanlı olması Atagül Kardeşler’i çok sevindirmiş. Yıllar içinde oluşturdukları tüm SQL raporlarını kolayca ürün içine taşımışlar. En kapsamlı ve öne çıkan müşterileri ise Erkay Otomotiv. Bu müşteride çok fazla yazılım var. Ama net bir akış var. Fiat Otomasyon, Tofaş Otomasyon ve kendi satış ve servis yazılımları Logo Tiger’a veri aktarıyor. Logo Mind Insight veriyi Tiger’dan topluyor ve özetliyor. İşin içinde 10’a yakın seviyesi ve 100’den fazla kırılımıyla bütçe ürünü de var. Bu sohbeti gerçekleştirdiğimiz günün sabahında Muhittin, Erkay Otomotiv’e gitmiş. Firma Yöneticisi Mehmet Bey ilk kez Logo Mind Insight ekranlarını inceleme fırsatı bulmuş ve oldukça beğenmiş. Ata Bilgisayar’ın gelecek hedefinde küçük ve orta boy işletmeler de var. Gelişecek ve kolaylaşacak olan forecast senaryoları da müşterilerine sunmak istedikleri önemli özelliklerden.